Quantcast
Channel: Sökresultat för ”addons”– TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Chrome-guide: Markera ord och slå enkelt i olika lexikon

$
0
0

Chrome-tips sökmotorerI den här guiden visar jag hur du kan tweaka Google Chrome, så att du enkelt kan slå upp ord i olika lexikon och ordböcker, genom att  markera dem – eller genom att söka i ordlistor direkt från adressfältet. Du kan använda det för att snabbt få en översättning på ett svårt ord, eller för att plocka fram en synonym till ett ord i en text du skriver.

Just den här gången fokuserar jag på Google Chrome, men det här går säkert att lösa även i de andra webbläsarna. Det får dock bli till en annan bloggpost. Vad vi ska göra är att tweaka Chrome genom några inställningar och ett smart tillägg. Jag använder själv de här tipsen dagligen så jag hoppas att du också får nytta av dem.

I Windows är Google Chrome fortfarande min favorit bland webbläsarna. Det beror dock inte på att den är snabbare, bättre på att rendera webbsidor eller mindre resurskrävande än Internet Explorer, Firefox eller Opera. Nej, skälen är funktionerna, olika inställningar och alla tillägg – men framför allt är det för att jag trivs i Chrome. Så enkelt är det.

Ordbok, lexikon och synonymer

Tyda, gratis ordbokDet finns mängder av lexikon och uppslagsverk som du kan använda dig av. I mitt fall har jag plockat ut tre stycken favoriter, men det är väldigt enkelt för dig att ersätta dessa med några andra eller lägga till ännu fler. Du kanske vill kunna göra sökningar på Wikipedia, eller någon nischad artikeldatabas inom ditt specifika intresseområde. Ett korsordslexikon kanske?

Dessa tre tjänster använder jag mig av:

  • Tyda.se – Ordbok, främst svensk-engelsk men har också fler språk
  • Synonymer.cc – Omfattande synonymordlista som hänger ihop me ovan nämnda Tyda
  • Wiktionary – En öppen svensk ordbok som fungerar som Wikipedia, där vem som helst kan hjälpa till att redigera

Det här är som sagt bara tre exempel – du kan utan problem byta.

Gör sökningar från adressfältet

Du känner säkert till att det går utmärkt att söka på Google – eller någon annan sökmotor, om du har ändrat – genom att helt enkelt skriva dina sökord i adressfältet i Chrome, och trycka [Enter]. Det här är väldigt smidigt.

Med snabbkommandot [Ctrl]+[L] sätter du fokus på adressfältet, så att du kan börja skriva din sökterm utan att ta händerna från tangentbordet.

Chrome har en smidig funktion som låter dig lägga till egna sökmotorer kopplade till ett unikt ”sökord”. Sökord är ett ord som du i adressfältet skriver före din sökfras, för att tala om för Chrome att du inte vill söka på Google, utan istället på sajten du har kopplat till sökordet.

När du har kopplat ett sökord till en sajt, kan du göra en sökning på sajten genom att i adressfältet först skriva sökordet följt av din sökfras. Efter att du skrivit in ett aktivt sökord kommer det att stå i adressfältet på vilken sajt du kommer att söka.

Sökord för att söka på andra webbsidor

För att koppla ett sökord till en sökruta på en sajt (det behöver inte vara en sökmotor – det här går att använda på alla typer av sajter, så länge det finns en sökfunktion) går du till sajten och högerklicka i sökrutan.

Lägg till sökmotor i Chrome

Du kan testa här på TkJ.se om du använder Google Chrome. Högerklicka textfältet under rubriken Sök på bloggen, och i menyn väljer du Lägg till som sökmotor. I fältet för Sökord skriver du det ord du vill ska aktivera sökningen på sajten.

Sök efter ord på webbsidor

Om du läser en artikel på webben och fastnar vid ett ord du inte förstår, är det smidigt att kunna markera ordet (genom att dubbelklicka på det) och sedan högerklicka på det, och välja att söka.

Som standard finns det dock bara möjlighet att söka på Google efter ett markerat ord. Med hjälp av tillägget Context Menu Search kan du dock lägga till en undermeny i högerklicksmenyn, i vilken du lägger in dina egna sökmotorer.

Context Menu Search

Ladda ner och installera Context Menu Search. Du når dess inställningar bland annat genom att högerklicka på en markerad text och välja Context Menu Search -> Options. Under inställningarna klickar du på Add search engines för att lägga till en sökfunktion.

Använder du Firefox? Tillägget Context Menu Search finns även till Firefox, och det ser ut och fungerar likadant. Så kör du Firefox kan du ladda ner och installera tillägget hör .

Display Name är namnet som kommer att synas i menyn, och Link är en länk till sidan för sökresultat med testsökningen TESTSEARCH. Du skapar länken genom att gå till ditt lexikon, eller vilken sajt du vill, och söka på TESTSEARCH. Kopiera därefter webbadressen till sökresultatsidan och klistra in den som Link.

Lägg till sökmotor i Context Menu Search

När du har lagt till dina söktjänster, klickar du på Manage current options för att bestämma vilka söktjänster som ska finnas med i din context-meny.

Ett helt annat exempel på hur du kan använda Context Menu Search är för att konvertera prisuppgifter till svenska kronor. Det är något jag personligen ofta gör när jag läser engelskspråkiga nyheter om produkter. Jag har lagt in en sökfunktion för Googles valutakonverterare, med Display name ”Till SEK” och Link-strängen:

https://www.google.se/search?q=TESTSEARCH+in+sek

När jag numera läser en nyhet och det till exempel står $87 så markerar jag prisuppgiften, högerklickar och väljer Till SEK – vips, så har jag priset omvandlat till svenska kronor.

Varken Context Menu Search eller funktionen med sökord är som sagt begränsade till just sökmotorer. Du kan använda funktionerna till precis vilken webbtjänst som helst, så länge det finns en sökfunktion – vilket det finns på de allra flesta sajter. För att ta några exempel på sajter du kan använda; IMDB, Wikipedia, Wookieepedia, Stock.xchng, Flickr, Google Maps och Prisjakt.

Fler tips för Google Chrome:

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!